top of page
Viden

Undersøgende undervisning i natur/teknologi: læringsmuligheder for alle.

Grethe Kjær Jacobsen, Ruth Mulvad og Anette Vestergaard Nielsen

Efter at have præsenteret lyksalighederne ved at bruge Systemisk Funktionel Lingvistik, SFL, som undervisningsredskab, sagde en lærer:”Hvis jeg virkelig interesserede mig for sprog, varjeg jo nok blevet sproglærer”

Download artikel 

Opdateret 30 dec. 2024

Artikel

Perspektiver på læring og undervisning

Skab et inkluderende og effektivt klasseværelse. Undersøg dine pædagogiske tilgange og få indblik i, hvordan du kan ændre din praksis.

At kende teorien bag praksis gør det lettere at navigere i en kompleks verden af undervisning og samtidig fastholde fokus på det vigtigste: elevernes læring.

Videoens og artiklens indhold fokuserer på pædagogiske tilgange og teorier inden forundervisning med systemisk funktionel lingvistik, SFL med inspiration fra  især Basil

.Bernsteins teori om pædagogiske kvadrant

Video: Dr. Bronwyn udforsker Bernsteins fire pædagogiske kvadranter som en del af hendes hovedtale - At føle sig svimmel på den pædagogiske rundkørsel: påvirkninger i læse- og skriveundervisning.

For at få en form for perspektiv på den uendelige rundkørsel introducerer Bronwyn en ramme, som først blev foreslået af den britiske sociolog Basil Bernstein, kendt som 'de pædagogiske kvadranter'.

Kvadranterne repræsenterer spektret af forskellige tilgange til undervisning, og de kan hjælpe os til at tænke over mulighederne og begrænsningerne ved de læse- og skrivetilgange, vi som lærere tilbyder eleverne.

Bølger og Snegle

Af Anette Vestergaard Nielsen.

Bølger og snegle kan være nøglen til bedre naturfagsundervisning for flersprogede elever

For flersprogede elever i grundskolen kan naturfag være en udfordring, da det kræver både forståelse af komplekse fagbegreber og evnen til at navigere mellem hverdagssprog og fagsprog. Men ved hjælp af metoder som semantiske bølger og sprogudviklende snegle kan undervisningen gøres mere tilgængelig og effektiv for disse elever.

Semantiske bølger hjælper eleverne med at bevæge sig mellem konkrete eksempler fra hverdagen og de mere abstrakte fagbegreber. I undervisningen svinger man mellem enkle beskrivelser og komplekse fagtermer, hvilket skaber en "bølge", som sikrer, at eleverne både forstår begreberne og lærer at bruge dem korrekt.

For flersprogede elever betyder det, at de kan starte med at relatere til emner på et hverdagssprog og derefter gradvist lære at udtrykke sig mere præcist ved brug af fagsprog. Denne tilgang hjælper eleverne med at koble deres daglige erfaringer til det, de lærer i naturfag, og gør komplekse emner mere tilgængelige.

Den sprogudviklende snegl er en anden tilgang, der understøtter elevernes læring. Her bygges forståelsen op i små, overskuelige trin i en iterativ proces. Denne tilgang hjælper eleverne med at opvikle sproglig og dermed faglig forståelse.

Sneglen sikrer en trinvis udvikling af sprog indenfor et givent emne.

Når semantiske bølger og snegle anvendes sammen, giver det flersprogede elever en dobbelt fordel. De får mulighed for at forstå komplekse emner på deres eget niveau og gradvist bygge videre på den viden. Det gør naturfagene mere tilgængelige og sikrer, at alle elever kan deltage og lære, uanset deres sproglige baggrund.

Disse metoder understøtter ikke kun læringen i naturfag, men kan også anvendes bredt i andre fag, hvor sprog og faglighed går hånd i hånd.

Artiklen er skrevet efter inspiration fra Projekt Bølger og Snegle. Ved projektleder Anne-Vera Meidell Sigsgaard

Læs mere om projekt Bølger og Snegle her

OM SFLP

Foreningen hedder Systemisk Funktionel Lingvistik i Professionerne og er grundlagt i 2009.

Bestyrelsen

Foreningen samarbejder internationalt med

  • Nordisk forening for SFL og socialsemiotik

  • European Systemic Functional Linguistics Association

  • Australian Systemic Functional Linguistics Association

  • International Systemic Functional Linguistics Association

Har du spørgsmål, kommentarer eller ønsker medlemskab så brug foreningens kontaktformular 

©2025 by Sprogbaseret læring. 

bottom of page