
SPROGBASERET LÆRING MED SFL
Workshop med fokus på sprogbaseret undervisning naturfag
Nedenstående workshops kan redesignes så de passer i flere forskellige kontekster.
Som de er beskrevet herunder vil varigheden være mellem 30 - 60 minutter.
De kan desuden alle være en del af et længerevarende kursus. Fx aktionslæringsforløb eller en del af et udviklingsarbejde i et fagteam.
Aftaler og organisering varetages af CFU/KP att. naturfagskonsulent Anette Vestergaard Nielsen
Alle lærere kan frit besøge CFU på Københavns Professionshøjskole. Anette Vestergaard Nielsen, tager gerne imod, giver en kop kaffe/the og eventuelt et kort oplæg om nedenstående. Denne service er gratis.
1. Naturfagenes tekster: At læse og skrive fagligt i naturfag
Beskrivelse: Naturfag handler ikke kun om eksperimenter, men også om sprogligt at forstå og formidle komplekse ideer. Denne workshop tager udgangspunkt i Polias' arbejde med genrepædagogik, der knytter naturfagenes teksttyper som forklaringer, procedurer og rapporter til deres specifikke formål og sociale funktion.
Fokus er på, hvordan lærere kan understøtte elever i at mestre disse genrer gennem tydelige modeller og trinvis læring.
Målgruppe: Naturfagslærere i grundskolen og gymnasiet.
Aktivitet: Workshoppen inkluderer gennemgang af eksempler fra naturfaglige tekster, analyse af tekstens opbygning og praktisk arbejde med skabeloner, der understøtter elevernes udvikling af genrebevidsthed og fagligt sprog.
2. Deltagere, processer og omstændigheder: At skabe sammenhængende forklaringer
Beskrivelse: Denne workshop tager udgangspunkt i systemisk funktionel lingvistik og introducerer lærerne til, hvordan sætningens grundlæggende elementer – deltagere, processer og omstændigheder – spiller sammen for at skabe meningsfulde og præcise naturfaglige forklaringer.
Fokus er på, hvordan lærere kan hjælpe elever med at bygge sætninger, der gør komplekse sammenhænge lettere at forstå.
Målgruppe: Lærere i natur/teknologi og biologi.
Aktivitet: Workshoppen inkluderer analyse af tekster og praktiske skriveøvelser, hvor lærere lærer at identificere og balancere de tre elementer i elevernes forklaringer.
3. Processer: Forskellen på materielle og relationelle processer i naturfagenes tekster
Beskrivelse: Denne workshop undersøger forskellen på materielle processer, der beskriver fysiske handlinger og ændringer (fx "vandet fordamper"), og relationelle processer, der skaber forbindelser og forklarer sammenhænge (fx "vand er en væske").
Vi fokuserer på, hvordan denne skelnen påvirker elevernes forståelse af naturfaglige tekster og hjælper dem med at opbygge præcise og meningsfulde beskrivelser.
Målgruppe: Lærere fra indskoling til udskoling.
Aktivitet: Workshoppen inkluderer analyse af eksempler på materielle og relationelle processer i elevtekster samt øvelser i at vejlede elever til at anvende de rette procesformer i forskellige faglige sammenhænge.
4. Argumentation: At styrke elevernes kritiske tænkning og kommunikation
Beskrivelse: Denne workshop fokuserer på at udvikle elevernes evne til at bygge overbevisende argumenter i naturfag. Vi arbejder med, hvordan man kan strukturere argumenter ved hjælp af klare påstande, evidens og ræsonnementer.
Lærerne introduceres til værktøjer som modusanalyser og skabeloner for argumentationsopbygning. Samtidig diskuterer vi, hvordan elever kan bruge sproget til at tage stilling til komplekse naturfaglige problemstillinger.
Målgruppe: Lærere på mellemtrinnet og i udskolingen.
Aktivitet: Analyse af elevtekster og øvelser i at identificere og styrke argumentationskvaliteten.