top of page

Det 16. årsmøde i foreningen for SFL i professionerne

 Den 27. og 28. januar 2025 i Silkeborg

 

Program dag 1: Skolebesøg på Sølystskolen.

Sarah og Kristina fra Sølystskolen gav os et indblik i hvordan arbejdet med SFL på Sølystskolen har udviklet sig i de ca. 15 år som skolen har arbejdet med Sprogbaseret undervisning: fra mindre pilotprojekter til at det nu er skolens DNA. Find præsentationen her

Vi så en masse spændende undervisning. Det var slående hvor engagerede eleverne var: koncentrerede, glade, - og dygtige. Tusind tak til Sølystskolen for at åbne dørene for foreningen, og ikke mindst til lærerne som lod os besøge deres klasser og bagefter drøfte deres undervisning. Vi lærte alle meget!

Dagen blev sluttet med et oplæg af Sarah og Kristina om et sprogligt redskab som de bruger på tværs af fag og klasser. I deres sammenhæng hedder det fokusbriller, fordi eleverne med de ideationelle sproglige ressourcer processer, deltagere og omstændigheder lærer hvad og hvordan en tekst præsenterer et indhold. Find præsentation her

Dagen sluttede vi af med en hyggelig middag på en af Silkeborgs hyggelige cafeer.

 

Program dag 2:

Workshopdag på VIA, læreruddannelsen i Silkeborg: planlægning af sprogbaseret undervisning i skolefag: matematik, dansk og danskundervisning på sprogskoler.

Workshop med inspiration fra Beverly Derewianka: Rocks in the Head/Vilde med sten (se litteraturlisten på hjemmesiden) planlagde grupperne forløb I de tre fag med dette planlægningsskema.

Ruth rammesatte dagen med dette oplæg

 

 

1. Dansk:

Med udgangspunkt i en opgave fra prøverne i skriftlig dansk arbejder vi med at identificere de sproglige krav, eleverne skal kunne håndtere i forhold til at skrive debatindlæg i 8. klasse

Hvordan kan man ved hjælp af SFL tilrettelægge et forløb som leder frem imod at eleverne kan skrive et kvalificeret debatindlæg - der også lever op til kravene i opgaveformuleringen? 

Vi ser på et praksiseksempel fra en 8. kl., og vi arbejder med andre eksempler på argumenterende tekster fra opgavesæt til prøverne i skriftlig dansk. 

Hvordan kan samtalerunden, som eleverne har mulighed for at benytte til prøven, kvalificeres?

 

2. Matematik:

Vi vil arbejde med en sprogbaseret tilgang til læring med fokus på at lære om matematik gennem udvikling af sprog. Vi undersøger læremidler med fokus på Derewiankas snegl og afslutter med at se på eksempler på forløb som vi kan redidaktisere så det passer til vores elever. 

Find præsentation her

 

3. Danskundervisning på sprogskoler:

Workshoppens mål er at introducere nogle af de AI baserede værktøjer, man kan anvende i DSA- undervisningen for at fremme den sproglige udvikling.

Vi skal ved hjælp af AI forsøge at producere tekster, som naturligt indgår i test- og prøvematerialet på sprogskoler.

Teksterne skal kvalificeres med SFL og med særligt fokus på at skabe gode sammenhængende tekster, der opfylder danskuddannelsesmålene.

Find præsentationen her

Skærmbillede 2024-02-01 kl. 13.45.59.png

Hvordan gør man en undersøgende undervisning sprogbaseret? v/konsulent Grethe Kjær Jacobsen og Ruth MulvadI dette indlæg giver vi et eksempel på, hvordan læreren kan integrere sprog i en undersøgende undervisning og uddrage didaktiske principper

Skærmbillede 2024-02-05 kl. 12.48.33.png

Farvelade af Ord Sprogbaseret undervisning i Billedkunst! v/ Konsulent for billedkunst, H&D og teknologiforståelse CFU/KP Marlene Muhlig og konsulent for skoleudvikling og dansk som andetsprog Roskilde kommune Anita May Rintza Fryd

Skærmbillede 2024-02-01 kl. 14.16.08.png

STEAM-undervisning (fokus naturfag/billedkunst) v/ CFU-konsulent Anette Vestergaard Nielsen

Når STEM bliver til STEAM (Science, Teknologi, Engineering, Art og Matematik), har vi et nyt syn på formidling af vores naturvidenskabelige undersøgelser. 

Skærmbillede 2024-02-20 kl. 13.13.44.png

Sprogbaseret undersøgende matematik v/matematikvejleder Bettina Moan, Ellemarkskolen KøgeI faget matematik har der, hen over en årrække, været et større og større fokus på de matematiske kompetencer, 

Mødet er afholdt


Dansk med fokus på litteratur og sanselighed. v/ lektor Kathrin Bock, Grethe Kjær Jacobsen og Ruth Mulvad. I denne workshops tager vi udgangspunkt i en undersøgende litteraturundervisning der inddrager en sprogbaseret tilgang. 

Skærmbillede 2024-02-02 kl. 10.24.29.png
Præsentationer. Årsmøde 2024
Det 14. årsmøde i Foreningen for SFL i professionerne
den 2. og 3. februar 2023.
To workshopdage om naturfag og dansk

Københavns Professionshøjskole, Tagensvej 18, Kbh N Bygning C lokale 030 (Stueplan)

 

Naturfag

Søs Spahn, konsulent for matematik, CFU KP. 

Hvordan kan du få elever til at udvikle en tekst i matematik, der leder hen mod en form for ræsonnement eller konklusion? 

En af de fagdidaktiske udfordringer i matematik er at få eleverne til at forstå, at faget også er skriftligt - særligt når de skal levere en forklaring, der tydeliggør deres proces og en konklusion ifm. et problem.

Sammen med Søs ser vi på et forsøg fra en afprøvning i 6. klasse, hvor eleverne for første gang bliver præsenteret for, hvordan sætningsudvikling kan give dem en vej ind i den faglige skrivning. 

 

Mette Mellerup, Naturfagsvejleder STEM KA Stud., Sølystskolen, Silkeborg. STEM er trend der tager udgangspunkt i et problem eller  en udfordring og ikke som vi kender det, et fagligt felt. Hvad kan STEM og hvad kan det ikke i forhold til læring? Hvordan får vi undervisning i fagsprog ind i ikke stramt stilladserede forløb, hvor eleverne i høj grad sætter dagsordene for det faglige indhold og processen er styrende for arbejdet?

Mette problematiserer STEM-tanken i forhold til en sprogbaseret undervisning som den praktiseres på Sølystskolen, og det misk mask der er mellem det vi vil og det vi bør i forhold til fælles mål og Folkeskolens Prøver 

Anette Vestergaard Nielsen, konsulent for naturfag Cand. scient STEM , CFU KP. Anette udfolder temaet STEM – science, teknologi, enginering, matematik – med en sprogbaseret SFL-tilgang. Elever bliver mere motiverede og engagerede i naturfaglige problemstillinger, når problemstillingen sættes ind i en autentisk case. Anette kommer med eksempler som fx opbygning af Mykolajiv med 3D print og gravity kamufleret som Gery Viti. Vi bruger hverdagssproget som grundlag til at udvikle et nuanceret fagsprog

Dansk

Hanne Schilling, Lektor og Jane Nielsen Sprogskoleleder, CDI Køge. Sprogbaseret læring med SFL til sprogskoler. Brug af videoer til selvstudie. Jane og Hanne præsenterer et nyt videomateriale til undervisning af indvandrere/flygtninge. I materialet er der fokus på tre forskellige tekstaktiviteter, beretning, forklaring og instruktion. Herefter er der en drøftelse af hvordan materialet kan kvalificeres og anvendes i  andre pædagogiske kontekster

 

Susanne Hansson. Pædagogisk konsulent for dansk, CFU Absalon. Hvilke skriftlige krav stilles der til Folkeskolens Prøve Dansk, skriftlig fremstilling? Susanne præsenterer de faglige krav. Herefter workshop om sproglige SFL redskaber der understøtter de faglige krav til Folkeskolens Prøve Dansk, skriftlig fremstilling. 

Årsmødet er afholdt.
Vi glæder os til næste år.
Se præsentationer herunder

Præsentationer fra årsmøde 23 

Mette Mellerup åbnede for diskussionen om SFL i STEM.

Problemstillingen var:

Hvordan sikre vi at eleverne får deltagelsesmulighed i STEM-undervisningen med et fortsat fokus på sprog?

Se Mettes præsentation her!

Generalforsamling 2023

 

 

3. Februar blev der afholdt generalforsamling i bestyrelsen.

Generalforsamlingen blev afholdt på KP, Tagensvej i forbindelse med årsmødet.

Bestyrelsensmedlemmer fortsætter som hidtil. Ny suppleant: Mimi Skovgård

 

Pointer fra formandens beretning. Bestyrelsens/formandens beretning

  • Medlemstallet stiger år for år – man bliver medlem, hvis man deltager i et arrangement.

  • Grundkursus blev aflyst pga. for få deltagere.

  • Nordisk interesse – både svenske og norske kontakter.

  • God kontakt til sprogskolerne. Jane er kommet i bestyrelsen.

  • Bestyrelsen har afholdt to møder

  • Tilbud om fællesspisning på årsmødet – dette skal vi huske næste år​

 

Se referat og hele formandens beretning her

Årsmøde 12. februar 2022

Årsmødet er afholdt.

Du kan finde inspiration, hvis du ønsker et kursus eller en workshop

Skriv til Ruth Mulvad på rm@inquam.dk

 

Grænseoverskridende tværfaglig undervisning med fokus på naturfag og litteraturundervisning idansk og sprogfag. Hvad er det særlige i fagene og hvordan kan de alligevel arbejde sammen?

 

 

Naturfag

Anette Vestergaard Nielsen, CFU KP og Utterslev skole. Oplægget er en præsentation af implementeringen af en sprogbaseret tilgang til naturfagene. Hvad skal læreren vide om sprog, hvad det gør sproget i forskellige sammenhænge og hvilke didaktiskeværktøjer er nødvendige at kende? Jeg kommer med konkrete eksempler på undervisning til dig der skal i gang og en smulebaggrundsviden til dig, der er begyndt. Derudover præsenteres en implementeringsplan for en heleller en del af skolen, med en progression fra 0. - 9. klassetrin. Progressionen er inspireret af den australske og svenske curriculum og viser sprogbaseret tilgang til læring som en iterativ proces,hvor et trin bygger oven på et andet.

 

Anna-Vera Meidell-Sigsgaard, ph.d., lektor KP rapporterer fra et forsknings- ogudviklingsprojektet Semantiske Bølger og Sprogpædagogiske Snegle - en ny tilgang tilnaturfag, der øger flersprogede elevers deltagelsesmuligheder: undervisere fra KøbenhavnsProfessionshøjskoles læreruddannelse arbejder sammen med natur/teknologilærere og dansklærerefor at koble kendte naturfagsdidaktiske indsatser med analytiske og didaktiske ’redskaber’ frasociologien (Legitimation Code Theory (LCT)) og den såkaldte sprogpædagogiske’sneglemodel’. Formålet med projektet er at gøre naturfagsundervisningen vedkommende forsærligt flersproglige elever på mellemtrinnet, som forskningen har vist ofte gerne vil naturfag, menalligevel klarer sig under gennemsnittet. Gennem fælles planlægningsmøder, observationer af undervisning og sparring med de deltagendelærere, samler og udvikler projektet inspirationsmateriale (i form af fx cases og/eller eksemplarisk forløb) for at omsætte den forskningsbaserede viden om LCT, sprogpædagogik og naturfagsdidaktik til konkrete ændringsforslag til brug i natur/teknologiundervisning på mellemtrinnet. I oplægget viser vi eksempler på nogle af de aktiviteter, lærerteamet har afprøvet med deres elever ved første forløb i projektets første fase og fremhæver nogle overvejelser ift. at indarbejde sprogpædagogiske tilgange i natur/teknologiundervisningen.

 

 

Grethe Kjær Jacobsen og Ruth Mulvad, forfattere til bogen Veje til sprog i naturfag (udkommer2021) udfolder forskellen på sprog i naturfag og danskfaget. Vi ser på den sproglige ressourceomstændighed i naturfag og dansk og viser at den sproglige funktion i et fag ikke direkte kanoverføres til et andet fag. Her ser vi måske en forklaring på den udfordring læsevejledere kan havemed at understøtte sprog i fagene da de som regel har rod i danskfaget. Alligevel må og skal fagenearbejde sammen, og danskfaget har en særlig sproglig rolle i forhold til at give eleverne engrundlæggende sproglig forståelse.Vi arbejder på at få nogle lærerstuderende til at fortælle om deres erfaringer med at arbejde medsprog i naturfag i deres bacheloropgave.Tre bøger om sprog i naturfag præsenteres: John Polias (2020): Fagsprog i naturfag. At læse, skrive og ’gøre’ videnskab. Akademisk Forlag. Grethe Kjær Jacobsen og Ruth Mulvad (2021): Veje til sprog i naturfag, - fagligudvikling i natur/teknologi i grundskolen. Akademisk Forlag. Bronwyn Parkin and Helen Harper (2018): Teaching with intent. Scaffolding academiclanguage with marginalized students. PETAA.Foreningen for SFL i Professionerne holder sit 12. årsmøde i løbet af dagen med bl.a. valg tilbestyrelsen.

 

 

Fremmedsprog

Prof. Mary Schleppegrell fra læreruddannelsen i Michigan, USA, måtte desværre aflyse sit besøg i Norden i foråret 2020. Ruth Mulvad starter dagen med en præsentation af Mary Schleppegrell og hendes arbejde med litteratur i skolen ud fra den netop udkomne bog, Women i social semiotics and SFL. Making a Difference der indeholder et interview med Mary Schleppegrell og otte andre indflydelsesrige forskere. Bogen er skrevet af Eva Maagerø, Ruth Mulvad og Elise Seip Tønnesen (Routledge).

 

Grethe Kjær Jacobsen og Ruth Mulvad står for en workhop om litteraturundervisning: På basis af Mary Schleppegrells arbejde med litteratur tager vi fat på aktuelle tendenser inden for litteraturundervisning i skolen som kan karakteriseres med buzzwords som scenariedidaktik, situeret didaktik, verdensvendthed. Novellen Den rigtige verden​ af Simon Fruelund, 2002, bruger vi som det praktiske eksempel på hvordan man kan gøre en sådan litteratur tilgang sprogbaseretlæring

 

 

Kathrin Bock og Susanne Jacobsen, VIA og KP, står for en workshop hvor vi arbejder med konkrete eksempler på hvordan man kan tilrettelægge en SFL-baseret undervisning med udgangspunkt i litterære tekster. Vi fokuserer på sproglige resurser der udvikler elevernes sproglige og litterære kompetencer, og vores pointe er at denne udvikling med fordel kan styrkes på tværs af sprogfagene dansk, engelsk og tysk.Præsentation af tre centrale tekster af Mary Schleppegrell: Mary Schleppegrell (2004): The Language of Schooling. A Functional LinguisticsPerspective. Erlbaum Zhihui Fang and Mary Schleppegrell (2008): Reading in Secondary Content Areas. ALanguage-Based Pedagogy. The University of Michigan Press. Luciana C. De Oliveira and Mary J. Schleppegrell (2015): Focus on Grammar andMeaning. Oxford University Press​​

Præsentationer

Ni eksempler på kvinner som vil gjøre en forskjell i den sosialsemiotiske/SFL-verden

v/ Ruth Mulvad, Elise Seip Tønnessen og Eva Maagerø

Hvad skal en naturfagslærer vide om sprog v/ Grethe Kjær Jacobsen og Ruth Mulvad

Naturfag og sprog v/ Anette Vestergaard Nielsen

OM SFLP

Foreningen hedder Systemisk Funktionel Lingvistik i Professionerne og er grundlagt i 2009.

Bestyrelsen

Foreningen samarbejder internationalt med

  • Nordisk forening for SFL og socialsemiotik

  • European Systemic Functional Linguistics Association

  • Australian Systemic Functional Linguistics Association

  • International Systemic Functional Linguistics Association

Har du spørgsmål, kommentarer eller ønsker medlemskab så brug foreningens kontaktformular 

©2025 by Sprogbaseret læring. 

bottom of page